NL
EN

World Cinema Exchange Award

De zoektocht naar de meest spraakmakende film van het festival

Wanneer nodigt een film uit om in gesprek te gaan met anderen die zojuist dezelfde film zagen? Dat gebeurt vooral wanneer de film echt iets met je doet. De beelden, personages of het verhaal ontroerden, verwonderden of ergerden je misschien wel. In ieder geval: wanneer een film je raakt, raak je er niet over uitgepraat.

Genomineerde films

De jury van de World Cinema Exchange Award gaat op zoek naar de meest spraakmakende film van het festival. In een tijd waarin het soms lijkt alsof iedereen in zijn eigen bubbel leeft, gaat deze Award naar de film die je in een andere wereld laat stappen. Een film die uitnodigt tot een gesprek waarin levensvragen aan bod komen.

De genomineerde films zijn de films in Competitie.

De prijs

De regisseur van de winnende film ontvangt een bedrag van € 2.500 om te besteden aan een volgende film.

De jury

De jury van de World Cinema Exchange Award bestaat uit jonge mensen die enthousiast zijn over film en hierover graag met anderen in gesprek gaan. De jury van de World Cinema Exchange Award let bij de keuze voor de winnende film op:

  • Hoe nodigt de film de kijker uit tot het voeren van een filmgesprek?
  • Welk mens- en wereldbeelden komen in de film naar voren waarover een filmgesprek kan ontstaan?
  • Wat is de artistieke kwaliteit van de film, is hij vernieuwend in één of meerdere opzichten?

De jury bestaat dit jaar uit Lamia Fathy, Yaël van der Schelde en Harm Koekkoek.

Lamia Fathy is filmcriticus en filmprogrammeur in Berlijn. Ze studeerde drama en kritiek aan de Ain Shams Universiteit in Caïro en nam deel aan verschillende trainingen en workshops rondom theater en filmmaken. Ze is lid van de International Federation of Film Critics (FIPRESCI) en maakt deel uit van het redactieteam. Ze trad op als plaatsvervangend artistiek directeur bij de Cairo International Film Critics Week (CIFCW) in de 2e en 3e editie en was jurylid bij een aantal filmfestivals, waaronder Berlinale en Oberhausen.

Yaël van der Schelde is freelance documentairemaker en onderzoeker. Ze deed haar bachelor Filmstudies en behaalde een master in Culturele en Sociale Antropologie. Naast haar werk volgt ze sinds kort een studie psychosociale therapie. Voor haar werk in film en tv laat ze zich graag inspireren door wat ze tijdens haar studie leert over de menselijke psyche. Haar film Veld van onze dromen is haar regiedebuut uit 2022 en werd uitgezonden op de Nederlandse publieke omroep. Van der Schelde woont in Amsterdam.

Harm Koekkoek behaalde onlangs zijn Bachelor of Arts aan de Nederlandse Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (NAVB). Hij werkt nu fulltime als cinematograaf en filmmaker. Zijn voorkeur gaat uit naar het vertellen van verhalen met behulp van focus op diepte, beweging, kleur en emotie in zijn camerawerk. Hij streeft naar een open en warme band met de mensen met wie hij werkt. Hij houdt van de uitdagingen van het filmmaken, ondanks de hindernissen die hij moet nemen en de lange uren die het kost. Koekkoek woont in Amsterdam.

Het Filmgesprek

De World Cinema Exchange Award is een initiatief van Het Filmgesprek. Dit is een stichting die al sinds 1937 activiteiten ondersteunt waarin het verdiepende gesprek over films centraal staat. Het Filmgesprek daagt filmkijkers uit hun beleving van films te onderzoeken en te verdiepen met gesprekken over films en levensvragen.