Programma 2022 Nieuws Info
NL
EN

Jury's en Awards

Ontmoet de juries

World Cinema Amsterdam reikt aan het eind van ieder festival drie prijzen uit: de World Cinema Jury Award, voor de beste competitiefilm, de World Cinema Audience Award, voor de hoogst gewaardeerde film door het publiek, en de World Cinema Exchange Award i.s.m. Het Filmgesprek voor de film die het beste uitdaagt het gesprek aan te gaan over wat het betekent om mens te zijn.

Lees hieronder alle informatie over de juryleden van 2021!

World Cinema Jury 2021

De World Cinema Jury bestond in 2021 uit Hugo Emmerzael, Absaline Hehakaya en Shariff Nasr.

Hugo Emmerzael is filmjournalist, curator en programmeur. Hij is redacteur van de Filmkrant en schrijft onder andere voor VPRO Gids, MUBI Notebook en Senses of Cinema. Eerder programmeerde hij voor het CinemAsia Film Festival, adviseerde hij het Nederlands Film Festival bij de filmselectie en in Stadsschouwburg Velsen verzorgt hij de filmprogrammering. 

Absaline Hehakaya is filosoof, programmamaker, filmprogrammeur en moderator en was tot voor kort Hoofd Cinema van het debatcentrum De Balie in Amsterdam. Onder haar leiding groeide De Balie uit tot een van de belangrijkste filmtheaters in Nederland voor (inter)nationale documentaires. Ook was ze actief betrokken bij de festivals IDFA en IFFR, waarvoor zij een vaak eigenzinnige randprogrammering bedacht.

Shariff Nasr is filmmaker. Hij studeerde tussen 2002 en 2006 aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, waar hij zich bekwaamde in het schrijven van scenario's. Na zijn afstuderen was hij betrokken bij tientallen projecten voor film, televisie en reclame, werk waarmee hij vele prijzen in de wacht sleepte. Zijn voornaamste bron van inspiratie vindt hij in de emoties die we trachten te verbergen of negeren, en sociale kwesties waarvoor we onze ogen sluiten. 

World Cinema Exchange Jury 2021

De World Cinema Exchange Jury bestond in 2021 uit Jaëla Arian, Edson da Conceicao en Jeroen Helmers.

Jaëla Arian studeerde Biologie en werkt nu als beleidsadviseur bij de Gemeente Amsterdam. Ze is oprichter van filmplatform LA RIOT, dat in samenwerking met Rialto wereldcinema toegankelijk maakt voor een jonger publiek. Daarnaast heeft ze vijf jaar gewerkt in het Heerenstraat Theater in Wageningen. In 2015 was ze jurylid van Venice Days op het Internationaal Film Festival van Venetië. Ook in 2019 maakte ze deel uit van de Exchange Award-jury.

Edson da Conceicao was pas twintig toen hij afstudeerde aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Hij wilde zijn studie vervolgen aan de Nederlandse Filmacademie, maar daarvoor achtte hij zichzelf 'te jong en onervaren'. Hij koos ervoor als freelancer in de filmindustrie aan de slag te gaan en deed zo ervaring op als o.m. regieassistent, cameraman en editor. In 2015 begon hij alsnog aan de Filmacademie en met succes: hij maakte vanaf 2018 een hele reeks vaak bekroonde korte films.

Jeroen Helmers studeerde geschiedenis aan de lerarenopleiding van Sittard en is momenteel werkzaam als filmdocent en docent Mens & Maatschappij / Maatschappijleer op een VMBO in Venlo. In 2014 begon hij met het maken van filmpjes op school, waarmee hij zijn leerlingen het plezier van filmmaken wil bijbrengen. Die inspanning leverde hem in 2019 een Eye Filmmuseum-nominatie op voor Filmleraar van het Jaar.